Piata imobiliara locala ramane extrem de dependenta de creditele bancare datorita unei slabe dezvoltari a pietei de capital, se arata intr-un raport publicat de compania de consultanta imobiliara DTZ.
“Desi in Europa exista tendinta de a creste ponderea finantarilor in real estate din surse non-bancare, cum ar fi de exemplu emisiunea de actiuni sau obligatiuni corporative, Romania este inca extrem de dependenta de creditele bancare datorita unei slabe dezvoltari a pietei de capital. Din acest motiv, fondurile de investitii ce detin proprietati in Romania si care in general apeleaza la atragerea de resurse de pe piata de capital, din pacate fac acest lucru pe alte burse si nu la Bucuresti (vezi NEPI, Immofinanz etc.)“, a declarat Marius Grigorica, senior business analyst DTZ Echinox.
Pe termen mediu, in timp ce observam o reducere a nivelului de refinantare, analiza DTZ releva ca dificultatile in acest proces ar putea fi amplificate, reflectand prelungiri recente ale imprumuturilor si cresterea limitata a valorilor de capital.
Desi gradul de certitudine asupra acestor previziuni este redus, analiza subliniaza o potentiala crestere a riscului portofoliilor aflate in proces de restructurare. Pe pietele cu o expunere mai mare precum Irlanda si in particular Spania, care tocmai e in proces de infiintare a unei banci pentru gestiunea activelor neperformante (banca toxica), anticipam un nivel mai pronuntat al acestui risc. Procesul de restructurare a imprumuturilor pe o perioada mai indelungata ar putea incetini procesul de recuperare.
Deficitul European net de finantare s-a diminuat
Deficitului European net de finantare s-a redus in ultimele sase luni cu 42%, de la valoarea de 86 miliarde de dolari estimata in noiembrie 2012, la 50 miliarde de dolari, ca urmare a reducerii gradului de indatorare si a finantarilor