Marian Oprişan, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, este considerat la ora actuală şeful baronilor din România. Oprişan spune că imaginea de baron i-a fost creată de Adrian Năstase.
Marian Oprişan a avut o copilărie destul de zbuciumată. A fost elev al Şcolii 7 din Focşani, dar visul său a fost să ajungă, ca şi preşedintele Traian Băsescu, ofiţer de marină. Poate s-ar fi întâmplat acest lucru dacă ar fi continuat Liceul de Marină din Galaţi, unde luase treapta în clasa a IX, dar nu se ştie din care motive în acelaşi an a ajuns înapoi la Focşani, la Liceul Nr. 4, de Construcţii.
ABSOLVENT AL LICEULUI AGRICOL
Oprişan termină liceul la Nr. 5, un liceu cu pofil agricol, pe lângă diploma de Bacalaureat alegându-se şi cu permis de tractorist. După finalizarea studiilor liceale s-a încadrat la Fabrica de Confecţii din Focşani, la oficiul de calcul şi poza ca manechin pentru catalogul de export al unităţii, prezentând costume bărbăteşti.
După 1989, Marian Oprişan a decis că locul său este în politică, iar în 1992, la doar 27 de ani, era deja vicepreşedinte al CJ Vrancea, iar trei ani mai târziu ajungea în fruntea acestei instituţii.
Între 1996 şi 2000, în guvernarea CDR, Oprişan a ocupat din nou scaunul de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, poziţie din care a lucrat din plin la şubrezirea funcţiei celui care era atunci şeful instituţiei şi adversarul său politic pe plan local.
DE 13 ANI PREŞEDINTE DE CONSILIU JUDEŢEAN
Pe care de altfel l-a şi eliminat după alegerile locale din anul 2000, când a revenit în râvnitul scaun de preşedinte al Consiliului Judeţean Vrancea. Perioada 2000-2004 a fost cea care avea să-l propulseze decisiv pe Oprişan în categoria baronilor, în cei patru ani de guvernare PSDR acesta construind o adevărată structură piramidală, ca o caracatiţă, prin faptul că reuşea să ţină sub control economia