Doamnelor și domnilor, dragi turiști de cursă lungă, stimați trekkeri: în 2011, un jurnalist român a ajuns pe Himalaya, mai precis în cel mai înalt pas din lume, Thorung-La (5 416 m). În 2012 a lansat și cartea despre această călătorie, intitulată sugestiv Trei săptămîni în Himalaya. În 2013 ne-am trezit și noi să-l luăm la întrebări pe Marius Chivu, redactor Dilema veche și scriitor, în general. La cum merge treaba pe aici, Nepalul poate părea foarte atrăgător ca țară de adopție. De la un gram de marijuana în sus.
Reporter: De ce trei săptămîni în Himalaya și nu o lună în Thailanda, spre exemplu?
Marius Chivu: Aşa s-a nimerit. Toată lumea m-a întrebat ce am căutat eu în Himalaya şi mai ales ce-am vrut să demonstrez cu asta. Am dat tot felul de răspunsuri, ba că mi-am dorit de mic să urc pe Himalaya şi abia acum s-a ivit ocazia să-mi împlinesc visul; ba că am vrut să demonstrez familiei că nu sînt mai puţin bărbat doar pentru că n-am făcut armata; ba că mi-am dorit genul de călătorie la antipodul unei vacanţe all inclusive... Niciodată însă n-am pretins că acest trekking de 18 zile, în care am străbătut peste 400 de km şi am urcat pînă la altitudinea de 5.428 m, trecînd prin unul dintre cele mai înalte pasuri din lume, Thorung-La, ar fi fost o călătorie iniţiatică. Prietenul meu Cătălin m-a sunat, mi-a propus treaba asta şi în două săptămîni ne luam deja biletul de avion spre Kathmandu.
Rep.: Cam cît jeg e în Kathmandu?
M.C.: Cam cît îţi poţi închipui. Kathmandu este capitala Nepalului, dar nu are iluminat stradal, străzile nu sînt toate asfaltate, nu există reguli de circulaţie; gunoiul se adună grămadă în faţa magazinelor, restaurantelor şi caselor; vacile şi cîinii şi copiii dorm pe trotuare unde oamenii aruncă cu găleata lăturile... Poţi vedea copii de 3-4 ani legaţi cu lanţuri de garduri şi lăsaţi acolo să cerşească ziua întreagă cu