În zilele caniculare organismul simte acut senzaţia de sete şi trebuie să ne hidratăm corespunzător pentru a evita problemele care pot să apară.
Când temperaturile depăşesc 35 de grade Celsius, trebuie să ne schimbăm total obiceiurile alimentare. Pentru că vara organismul elimină mai multe lichide decât de obicei, trebuie să ne hidratăm corespunzător. Atunci când nu-i oferim organismului o cantitate suficientă de apă, apare deshidratarea, iar corpul va elimina toxinele într-o formă concentrată. Apa plată sau ceaiurile fierbinţi de sunătoare, mentă, ghimbir ori ceaiul verde sunt remediile cele mai importante împotriva deshidratării. Dar în afara lichidelor mai există şi numeroase alimente care ne satisfac setea. Astfel, adoptarea unei diete bogate în fructe şi legume proaspete şi un consum de cel puţin doi litri de lichide pe zi sunt principalele măsuri pe care trebuie să le luăm în zilele caniculare. Este foarte bine de ştiut că un pahar cu iaurt natural produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar cu apă. La fel de potrivit este şi laptele dulce. Acesta reechilibrează aportul de calciu-magneziu, care are de suferit din cauza transpiraţiei abundente. De asemenea, şi brânza telemea, dar nu foarte grasă, reechilibrează aportul de sodiu din organism.
Atenţie!
Deshidratarea poate apărea la orice vârstă, dar este foarte gravă în cazul nou-născuţilor, copiilor, vârstnicilor, femeilor însărcinate şi bolnavilor cronici.
Legume şi fructe
Pe timp de caniculă, fructele şi legumele proaspete trebuie să constituie cea mai mare parte din meniul zilnic. Cele mai hidratante legume şi fructe care previn deshidratarea, deoarece au un conţinut de peste 90% de apă, sunt castraveţii, roşiile, ardeii, dovleceii, salata verde, fasolea verde, spanacul, sfecla roşie, varza, conopida, broccoli, pepenii roşii şi galbeni, nectarinele, piersicile, caisele, k