Considerații pe marginea unui nou Raport Freedom House 2012.
Un nou raport anual despre țările în tranziție din Europa Centrală până în Asia Centrală arată că democrația s-a îmbunătățit nesemnificativ în Moldova în anul 2012. Raportul organizației de la Washington, Freedom House menține Moldova în categoria regimurilor hibride, aflate între democrație și autoritarism.
Moldova se află pe penultimul loc în această categorie a regimurilor hibride, care începe cu Albania, continuă cu Bosnia-Herțegovina, Georgia și se încheie cu Ucraina.
Pe o scară descrescătoare de măsurare a democrației, Moldova a primit 4,82 de puncte și s-a apropiat doar cu câteva sutimi de punctajul ideal. Pentru comparație, cea mai democratică țară examinată, Slovenia, are 1,89 de puncte.
În total, raportul anual al Freedom House, „Țările în Tranziție” analizează 29 de state din fostul lagăr socialist și Uniunea Sovietică, de la democrațiile consolidate ale Europei Centrale, la regimurile autoritare consolidate din Rusia, Belarus și Asia Centrală.
Studiul examinează șapte indicatori, guvernarea democratică la scară națională și scară locală, proces electoral, societate civilă, presă independentă, justiție independentă și corupție.
Regimurile autoritare din Rusia și Belarus până în Azerbaidjan și Tadjikistan au răspuns presiunilor democratice din 2012 cu ajutorul unor politici autoritare ca cenzurarea presei, suprimarea societății civile și aplicarea violenței față de opoziția politică.
Cel mai mult a degradat mediul de activitate al societății civile. S-a înrăutățit în 5 din 12 foste republici sovietice încadrate geografic în ceea ce Freedom House numește Eurasia, a declarat Europei Libere directoarea proiectului „Țările în Tranziție”, Sylvana Habdank-Kołaczkowska:
„În Eurasia, trăsătura dominantă a anului 2012