Medicii specialişti atrag atenţia că memorandumul privind directiva anti-fumat propus de România către Comisia Europeană pune mai presus veniturile la bugetul de stat decât protejarea sănătaţii românilor. Mai precis, în ţara noastră există un paradox, completează medicii: se încurajează fumatul, în timp ce programul de consiliere al fumătorilor este finanţat din bani proveniţi de la industria de tutun.
„Memorandumul va anula multe dintre eforturile pe care le-am depus în zona prevenţiei. Preţul unui pachet de ţigări ar trebui să crească, la noi sunt foarte ieftine. Vom avea multe consecinţe în ceea ce priveşte tabagimul: vor fi mai multe internări în spitale, productivitatea va fi mai mică, vor fi mai multe cancere decât în momentul de faţă, dar şi cheltuieli mai mari pentru stat, întrucât unele pensii vor fi plătite precoce”, a explicat profesorul Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie (SRP).
În opinia specialiştilor, directiva şi-a propus să se adreseze în mod deosebit tinerilor şi adolescenţilor, principalii consumatori de ţigări slim sau mentolate. Piaţa ţigărilor mentolate sau slim nu reprezintă o piaţă foarte mare din punct de vedere economic, susţine Magda Ciobanu, coordonatorul programului Stop Fumat.
„Fumatul este, de fapt, o boală. Uniunea Europeană şi-a propus să interzică ţigările cu arome, mai ales că acestea sunt mai nocive decât ţigările normale”, a explicat Magda Ciobanu.
Referitor la modul în care acţionează industria de sănătate, profesorul Mihălţan spune că în jurul vârstei de 45 - 50 de ani, "cohorta de fumători se subţiază, astfel că producătorii de ţigarete încep să recruteze din rândul tinerilor, pe care îi atrag prin diverse mijloace precum aromele".
Conform surselor citate, România este singura ţară din Uniunea Europeană care se opune implementării directivei an