Primăria Timişoara a informat astăzi, prin vocea primarului Nicolae Robu, asupra stadiului implementării proiectului de retehnologizare a sistemului centralizat de termoficare care are în vedere conformarea la normele de protecţia mediului privind emisiile poluante în aer şi creşterea eficienţei în alimentarea cu căldură.
Obiectivul proiectului care a beneficiat de finanțare din fonduri europene a fost reprezentat de îmbunătăţirea calităţii factorilor de mediu şi a stării de sănătate a populaţiei, ca urmare a investiţiilor în infrastructură, impuse de politica de coeziune economico-socială a Uniunii Europene.
Finalizarea proiectului va permite scăderea concentraţiilor emisiilor de dioxid de sulf şi oxizi de azot, care depăşesc limitele maxime admise în municipiu şi va îmbunătăţi eficienţa energetică a sistemului de încălzire de care beneficiază în prezent 70 000 de gospodării.
Proiectul se află încă în curs de derulare, acoperind intervalul noiembrie 2010-decembrie 2013.
Valoarea totală a proiectului a fost de 255.196.884 lei, fără TVA, din care contribuţia financiară nerambursabilă din Fondul de Coeziune a fost de 118.666.548 lei, contribuţia din bugetul de stat – 106.799.895 lei, iar contribuţia din bugetul local a fost de 29.730.441 lei.
Proiectul, intitulat „Retehnologizarea sistemului centralizat de termoficare din Municipiul Timişoara în vederea conformării la normele de protecţia mediului privind emisiile poluante în aer şi pentru creşterea eficienţei în alimentarea cu căldură urbană”, este un proiect co-finanţat din Fondul de Coeziune, prin Programul Operaţional Sectorial Mediu, Axa prioritară 3, Sector termoficare.
Municipalitatea timișoreană a informat astăzi că lucrările majore efectuate în cadrul proiectului se apropie de finalizare, situaţia la zi fiind următoarea:
-Retehnologizarea pompelor de transport termoficar