Guvernul Ponta vrea să bage mâna adânc în buzunareale hotelierilor. Executivul intenţionează să modifice prin lege modul de taxare a hotelurilor şi pensiunilor şi să introducă un impozit care va înlocui cota de 16% pe profit sau de 3% pe cifra de afaceri. Explicaţia oficială: se urmăreşte lărgirea bazei de impozitare prin taxarea firmelor care nu declară profit şi care, potrivit autorităţilor, fac evaziune fiscală.
Patronii de hoteluri vor fi cei mai afectaţi dacă Guvernul va aproba noua modalitate de taxare. Aceştia ar urma să plătească o taxă obligatorie pe cameră, între 15 şi 200 de euro pe an, în funcţie de numărul de stele la care se ridică hotelul, dar şi de zona în care este amplasat. Managerii de hoteluri spun că această măsură le va diminua veniturile.
"De fiecare dată când vine vorba de un impozit acest lucru afectează. Foarte mulţi hotelieri au investit o grămadă de bani şi acum nu fac decât să plătească impozite pe clădiri, care din păcate sunt goale", a precizat ROxana Ghiran, managerul unui hotel din Cluj.
Viitorul impozit pe camera de hotel ar putea fi cuprins între 42 şi 200 euro pe an pentru structurile din Bucureşti, 15-66 de euro pentru cele de pe litoral şi 19-82 euro pentru staţiunile montane, reiese din formulele de calcul transmise de Ministerul Economiei către Ministerul Finanţelor. Administratorii pensiunilor spun că modificarea modului de taxare nu îi va afecta semnificativ.
"La calculele pe care le-am făcut ar fi cam acelaşi lucru. Nu cred că m-ar afecta foarte mult", a precizat Constantin Stăncioiu, administrator de pensiune.
"Acum, având în vedere că noi suntem microîntreprindere şi plătim 3% din venit, cred că suma nu este exagerată", a menţionat Bogdan Oprea, un alt administrator de pensiune.
Pensiunile din staţiunile montane şi din zonele rurale vor plăti în jur de 16 euro pe cameră la 1-2 stele, 24