Demonstraţia de forţă a premierul turc Recep Tayyip Erdogan împotriva protestatarilor din Istanbul din weekend a evidenţiat tot mai mult paralela între evenimentele recente din Turcia şi 'Golaniada' din primăvara lui 1990 din România, a comentat Bloomberg, care reaminteşte că protestele de la Bucureşti 's-au încheiat prost'.
Cele două cazuri ar putea părea îndepărtate, dar aveţi răbdare, notează autorul comentariului, Marc Champion. Studenţii care şi-au instalat corturile în Piaţa Universităţii din Bucureşti în 1990 cereau demisia guvernului ales prin vot popular. Protestatarii pe care poliţia turcă i-a înlăturat (din nou) din Piaţa Taksim şi Parcul Gezi la 15 iunie nu au început în acelaşi fel, dar cer la rândul lor plecarea lui Erdogan.
A existat o traiectorie similară pentru cele două evenimente, scrie sursa citată. Protagoniştii din România au devenit tot mai înverşunaţi în a se denunţa reciproc în contextul în care protestele continuau. Preşedintele Ion Iliescu i-a numit pe studenţi 'golani'. În acelaşi fel în care protestatarii din Turcia au acceptat eticheta de 'jefuitori', studenţii din România au adoptat termenul de 'golani' ca un titlu de onoare. În fiecare seară, 'golanii' din piaţă cântau: "Mai bine haimana, decât trădător/Mai bine huligan, decât dictator/Mai bine golan, decât activist/Mai bine mort, decât comunist".
Erdogan i-a criticat din nou la 16 iunie pe oponenţii săi din Piaţa Taksim, spunând de această dată despre ei că sunt trădători şi terorişti, într-un discurs susţinut în faţa unei mulţimi de susţinători care a eclipsat amploarea protestelor din Piaţa Taksim, adaugă publicaţia.
Problema pentru oponenţii guvernului din ambele pieţe este că s-au aflat şi se află într-o minoritate extrem de distinctă, chiar dacă plângerilor lor au fost şi sunt rezonabile. Frontul Salvării Naţionale al lui Iliescu a câştigat alegerile