O companie din Olanda a rămas fără pachetul de 4.99% de acţiuni de la Moldova Agroindbank printr-o ordonanţă judecătorească emisă în baza unor documente care nu au fost legalizate.
La finele lunii aprilie, proprietarii companiei CG Venture BV, succesoarea de drept a firmei Venture Holding, au aflat, spre surprinderea lor, că nu mai sunt acţionari la Moldova Agroindbank. Potrivit lui Victor Burac, reprezentantul legal al companiei în Moldova, operaţiunea prin care aceştia au fost deposedaţi de acţiuni a durat 20 de zile.
Ordonanţă emisă în grabă
„La începutul lui aprilie, un judecător din Chişinău a emis la cererea unei companii moldoveneşti o ordonanţă privind încasarea de la Venture BV a unei pretinse datorii de trei milioane de euro. Deşi legislaţia permite adoptarea unei decizii în decurs de cinci zile, judecătorul a reuşit să examineze şi să emită ordonanţa în mai puţin de o zi“, a declarat avocatul, refuzând să dea nume de firme şi judecători.
Pe 15 aprilie ordonanţa a fost transmisă spre executare, iar pe 23 aprilie pachetul de 4,99% de acţiuni de la Moldova Agroindbank a ajuns la registratorul „Registru-Corect“. „A doua zi, acţiunile au fost cumpărate de două companii (Dilnoro Group SIA din Letonia şi Ostryn Business Limited din Marea Britanie), conturile cărora fuseseră blocate cu o lună înainte de tranzacţie, în bază unei hotărâri a Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, la cererea băncii“, a relatat reprezentantul legal.
„Raiderii au acoperire politică“
„Cel mai curios este că decizia judecătorească prin care au fost acaparate acţiunile clientului meu a fost adoptată în jumătate de zi, în baza unor copii xerox la contractele de pretinse datorii. Am sesizat toate autorităţile competente ale Republicii Moldova. Am primit doar un răspuns formal de la Procuratura Anticorupţie, prin care s-a refuzat intentarea unei urmăriri p