Comisia de revizuire a adoptat, marţi, ultimele amendamente privind modificarea Legii fundamentale, înainte de a fi dat votul final asupra proiectului de revizuire a Constituţiei, între acestea fiind aduse o serie de completări şi modificări rămase restante.
Membrii Comisiei de revizuire au introdus prevederea potrivit căreia un ministru poate fi demis printr-o moţiune simplă.
"Ministrul a cărui revocare a fost solicitată prin intermediul unei moţiuni simple, adoptată de către cele două Camere ale Parlamentului, va fi revocat din funcţie la propunerea primului-ministru", se menţionează în amendamentul adoptat care completează Legea fundamentală.
Un alt amendament adoptat de Comisia de revizuire a Constituţiei, la propunerea Forumului constituţional, priveşte reducerea numărului minim de cetăţeni care pot iniţia o propunere legislativă.
Astfel, numărul acestora, pe noua formă a Constituţiei, va fi de minim 75.000 de cetăţeni cu drept de vot, faţă de cei 100.000 în prezent.
De asemenea, membrii Comisiei de revizuire au adus clarificări asupra unor prevederi privind majoritatea care decide în cazul unor legi sau hotărâri: "Legile organice, legile prin care este restrâns exerciţiul unor drepturi şi ale unor libertăţi, în condiţiile articolului 53, precum şi hotărârile privind regulamentele Camerelor se adoptă cu votul majorităţii membrilor Camerei competente", precizează textul adoptat de Comisia de revizuire.
Mai mult, mandatul Guvernului va înceta la momentul învestirii noului Guvern, şi nu după "validarea alegerilor parlamentare generale", cum se precizează în actuala Lege fundamentală.
De asemenea, a fost redus de la 12 luni la 3 luni termenul în care Consiliul Legislativ va examina conformitatea legislaţiei cu noua Constituţie şi "va face Parlamentului sau, după caz, Guvernului, propuneri corespunzătoare".
În cazu