Autorităţile moldovene speră că integrarea europeană va spori atractivitatea Republicii Moldova pentru cetăţenii săi din regiunea transnistreană. Speranţele lor sunt contrazise de o serie de realităţi adverse politice, economice şi sociale din regiune.
Reintegrarea regiunii Transnistrene cu un statul special în cadrul Republicii Moldova este una dintre priorităţile fundamentale ale autorităţilor constituţionale moldoveneşti. Pentru a atinge acest obiectiv, Guvernul Republicii Moldova şi-a propus să pledeze pentru retragerea forţelor militare ale Federaţiei Ruse de pe teritoriul ţării, înlocuirea forţelor de menţinere a păcii cu o misiune internaţională civilă şi soluţionarea conflictului în formatul 5+2, respectând suveranitatea şi integritatea teritorială a ţării.
La rândul său, administraţia secesionistă de la Tiraspol respinge ab-initio orice discuţii sau negocieri cu privire la reintegrarea regiunii transnistrene cu un statul special în cadrul Republicii Moldova. Transferul de putere produs în regiune în decembrie 2011, nu a schimbat nimic in acest sens. Noul lider transnistrean Evghenii Şevciuk respinge, la fel de intransigent, idea reintegrării ca şi predecesorul său Igor Smirnov.
Însă, spre deosebire de aceasta din urmă, Evghenii Şevciuk şi echipa sa, o fac abil, apelând la diplomaţie, dialog cu partenerii externi, valorificând noile instrumente de comunicare şi difuzare a informaţiei pe care le oferă internetul şi exploatând cu iscusinţă capacităţile societăţii civile de promovare/inoculare a argumentelor, opiniilor şi intereselor regiunii transnistrene în capitalele occidentale, etc..
Autorităţile moldovene speră că integrarea europeană va spori atractivitatea Republicii Moldova pentru cetăţenii săi din regiunea transnistreană. Speranţele lor sunt contrazise de o serie de realităţi adverse politice, economice şi sociale din regiune. @