Ce copil nu-şi imaginează măcar o dată cum ar fi să călătorească liber în lumea largă, să descopere ţinuturi îndepărtate şi să aibă parte de aventuri alături de oameni cu poveşti interesante?
Un bihorean e pe cale să-şi îndeplinească un asemenea vis, pe care îl are încă din copilărie, pentru că de sâmbătă va porni în jurul lumii cu autostopul. O fi nebun? El însuşi recunoaşte că e posibil. Dar, convins că neprevăzutul este parte a aventurii, nu are de gând să dea înapoi.
Tentaţia necunoscutului
Născut la Alba Iulia, Timotei Rad a crescut în Valea lui Mihai, unde părinţii lui s-au mutat când avea 9 ani. "Copilăria mea e legată toată de Bihor, am cele mai faine amintiri din liceu", spune tânărul de 27 de ani. S-a ataşat şi de Cluj, unde locuieşte de la 18 ani, când a început prima facultate, cea de Relaţii Internaţionale, la Universitatea Babeş-Bolyai.
Timo, cum îi zic prietenii, a fost fascinat încă de mic de cărţile lui Alexandre Dumas, dar şi de povestea lui Ferdinand Magellan, primul navigator care a condus o expediţie în jurul lumii. Ca oricărui copil, i s-a înfiripat visul unor aventuri în ţinuturi îndepărtate. Cealaltă pasiune, hărţile, datează tot din pruncie. "Un unchi mi-a şi cumpărat primul glob pământesc după ce am învăţat capitalele mai multor ţări. Îl am şi acum", spune Timo despre începuturile pasiunii pentru cartografie, specializare pe care a absolvit-o în 2012, tot la UBB.
În căutarea hărţilor
Înaintea examenului de licenţă, Timotei a început o lucrare ştiinţifică prin care voia să arate că nu Constantin Cantacuzino a fost cel care a realizat prima hartă a unui teritoriu locuit de români, aşa cum se crede despre cea a Valahiei din 1700, ci Dimitrie Cantemir, care a trasat-o pe cea a Moldovei prin 1710-1711. "Harta Valahiei a fost făcută de alţi învăţaţi de la curtea lui Brâncoveanu. Informaţii pentru a-mi întări ipo