Barack Obama a fost la Berlin, unde a ţinut o cuvîntare în faţa Porţii Brandenburg şi unde s-a întîlnit cu Angela Merkel. Obama a propus, între altele, reducerea focoaselor nucleare. Totodată, a apărat programul de interceptare electronică a datelor unor cetăţeni de către serviciul secret american, NSA. Merkel a criticat aceste măsuri, cerînd un echilibru între „libertate şi securitate”.
Corespondentul RFI la Berlin, William Totok
Barack Obama, care a vizitat Germania pentru prima dată în calitate de preşedinte, a ţinut în faţa Porţii Brandenburg, o cuvîntare programatică. Obama a fost salutat de către primarul guvernator al landului Berlin, Klaus Wowereit, care a invocat prietenia germano-americană. Angela Merkel a calificat Poarta drept simbolul libertăţii germane şi a amintit de răscoala populară din fosta RDG, în urmă cu 60 de ani. Totodată, ea a subliniat sprijinul acordat Germaniei Occidentale de către americani după ultimul război mondial.
Preşedintele american a amintit de dărîmarea zidului despărţitor şi de depăşirea divizării continentului. „Zidul este un capitol al istoriei. Acum trebuie ca noi să scriem istorie”, a spus Barack Obama, în cuvîntarea sa din care n-au lipsit accentele patetice.
Totuşi, a spus el, mai există şi astăzi pericole şi ameninţări la adresa libertăţii, echităţii şi dreptăţii. Obama a pledat apoi pentru pace, toleranţă, respectarea drepturilor omului, o economie liberă, prosperitate şi necesitatea depăşirii recesiunii. America va fi solidară cu Europa, a spus Obama, lansînd apoi o propunere adresată, în primu rînd, Rusiei în vederea reducerii focoaselor nucleare strategice. El spus că America este dispusă să reducă focoasele nucleare cu o treime. Preşedintele s-a referit şi la provocările secolului 21, combaterea terorismului, schimbările climatice şi la necesitatea impunerii valorilor democratice în plan