Alerta alimentară declanşată la finalul lunii trecute, privind contaminarea cu salmonella a micilor din carne de pasăre a fost finalizată de Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
În urma analizelor realizate de Institutul de Igienă şi Sănătate Publică s-a constatat că serotipurile de salmonella depistate nu sunt patogene şi nu prezintă risc pentru sănătatea umană, potrivit reprezentanţilor ANSVSA.
Potrivit acestora, toată pasta de mici reţinută, respectiv 205 kilograme, aflată pe stoc în depozitele din judeţul Prahova, se va întoarce la producătorul din Neamţ.
La începutul săptămânii trecute, inspectorii veterinari au reţinut 205 de kilograme de carne de mici suspectă de contaminare cu salmonella în depozite din judeţul Prahova, carnea de mici fiind produsă de o unitate de procesare a cărnii din judeţul Neamţ. Depozitul de produse congelate a recepţionat, în 29 aprilie, o cantitate de 840 de kg de carne preparată “mici”, circa 635 de kilograme fiind livrate deja în 23 de judeţe.
Carnea de mici congelată în care s-a depistat salmonella era depozitată la Kaufland Ploieşti, reprezentanţii lanţului de hipermarket-uri precizând că a fost vorba de un singur produs, făcut numai cu carne de pasăre, şi care are vânzări scăzute în comparaţie cu alte produse similare.
Zece caserole cu mici infestaţi, depistate în Sălaj
În Sălaj, au fost retrase de la comercializare de către inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare şi Pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sălaj nouă caserole de pe rafturile supermarketului Kaufland din Zalău. Potrivit purtătorului de cuvânt al DSVSA Sălaj, Vasile Chindriş, în urma unui control efectuat de inspectorii instituţiei, ca urmare a unei alerte la nivel naţional privind comercializarea cărnii de mici infestată cu salmonela, în cel mai mare supermaket din municipiul Zalău