Vara fiecarui an gaseste doua generatii de elevi pe jar - unii care dau bacalaureatul, altii care intra in linie dreapta, dar habar n-au ce ii asteapta la capatul drumului pentru ca la noi in educatie nimic nu ramane stabil de la un an la altul. Poate doar manualele depasite deja de actualitate.
Si cum in primul Guvern Ponta s-au schimbat trei ministri la Educatie, iar Remus Pricopie a preluat portofoliul de putin peste 6 luni, nu a avut timp sa-si puna amprenta asupra sistemului. Asa ca, imediat ce noua sesiune de bacalaureat se va fi incheiat, modificarile vor incepe. Principala pare sa fie diferentierea subiectelor in functie de profil, dar cum se anunta dezbateri intense pe aceasta tema, elevii ar face bine sa nu se culce pe-o ureche.
La nivel de sindicate de invatamant, lectia e invatata - e nevoie de finantare, trebuie sa se ajunga cat mai repede la 6% din PIB pentru Educatie. La capitolul modificari ale legii cu efecte benefice pentru sistem pe termen lung... calificativul potrivit este "insuficient".
Insa avem si vinovatii - de la elevi si parinti, la politicieni si societatea civila. In general, ideea de democratie pare sa fie inteleasa prost de romani, tarile civilizate fiind straine de filmulete cu profesori umiliti la ore postate YouTube, respectul pentru dascali fiind unul ridicat. Cam asa se poate rezuma discutia avuta de Ziare.com cu liderul Federatiei Sindicatelor din Invatamant "Spiru Haret" Marius Nistor.
Bacalaureat 2013: De ce nu mai iau elevii examenul
Despre Bac-ul diferentiat si modificarile Legii Educatiei
"Exista un plan de bataie: bacalaureatul trebuie regandit, nu desfiintat, readaptat la necesitatile pe care le au elevii acum. Acest examen sa fie relevant, pentru ca nu dorim doar sa producem elevi cu diploma si atata tot, elevi care sa nu aiba acces pe piata muncii", a d