Cererile de aprobare a proiectelor pentru fonduri europene si solicitarile de rambursare a banilor vor fi verificate de catre experti privati pe care Guvernul ii va plati timp de doi ani cu 280 euro pe zi, atat din surse UE, dar si de la buget, motivand numarul mic de personal de care dispune statul. Expertii, care vor incasa peste 6.000 de euro pe luna, vor fi selectati in baza unor contracte incheiate de Ministerul Fondurilor Europene cu aproape 40 de firme de consultanta si resurse umane, in majoritate cu sediul inregistrat in apartamente din Bucuresti, Timisoara, Baia Mare, Deva, Buzau, Alba Iulia, Ploiesti, Cluj-Napoca, Petrosani, Braila, satul Ostratu din comuna Corbeanca si Bragadiru, care trebuie sa propuna astfel de persoane.
Durata contractului de "inchiriere" a expertilor va fi de 24 luni, iar banii acordati acestora vor fi asigurati atat din Fondul European de Dezvoltare Regionala, cat si de la bugetul de stat. Valoarea totala a serviciilor va depasi 7,7 milioane euro, fara TVA, iar ministerul are dreptul sa majoreze bugetul in functie de fondurile suplimentare care pot fi asigurate.
Statul asteapta de la acesti experti sa verifice o cerere de rambursare in cel mult 5 zile lucratoare si o cerere de finantare in maximum 15 zile lucratoare , prelungirea fiind posibila doar in cazuri exceptionale si temeinic justificate. Este luat insa in calcul riscul ca un grad ridicat de "incarcare" a personalului poate conduce la "disponibilitatea redusa" a acestuia de a efectua serviciile.
Argumentul invocat pentru angajarea acestor experti privati este ca Guvernul incearca sa evite situatia in care la sfarsitul acestui an ar urma sa piarda 6,5 miliarde euro din fondurile europene puse la dispozitia Romaniei pentru perioada 2007–2013, iar autoritatile dispun de resurse umane insuficiente in raport cu numarul mare de proiecte depuse s