Guvernul Britanic a anunţat tăierea a 4500 de locuri din forţele sale armate, aceasta reprezentând cea mai mare tăiere de la anunţarea unei restructurări militare majore în 2010. Dincolo de necesităţile bugetare evidente ale guvernului britanic, care sunt implicaţiile geopolitice ale acestui trend?
Odată cu aceste tăieri de personal, se continuă reducerea efectivului forţelor armate ale Marii Britanii de la 102 000 în 2010 spre o cifră planificată de 82 000 în 2017. Ministrul Britanic al Apărării, Phillip Hammond, a declarat că tăierile sunt necesare din punct de vedere bugetar, şi că această decizie a fost una dificilă pentru guvern. Primul Ministru, David Cameron, a afirmat că nu se vor mai face tăieri suplimentare faţă de cele anunţate şi că forţele armate rămân foarte puternice. Cu toate acestea, există un număr mare de voci care se opun acestei decizii, din diverse motive.
Şefului Marelui Stat Major britanic, Generalul Sir Peter Wall, avertizează că reducerile de personal pot afecta capacitatea combativă a forţelor armate şi pot reduce abilitatea lor de a lupta cu succes în conflicte viitoare. Deşi eficientizarea forţelor armate este o prioritate, tăierile de personal prea abrupte pot lovi grav în acest proces. Partidul Laburist se opune de asemenea măsurii şi susţine că tăierile sunt o încălcare a promisiunilor precedente, punând Marea Britanie în poziţia de a-şi vedea relevanţa strategică în scădere.
Din punct de vedere strict bugetar, tăierile din cadrul forţelor armate sunt justificate, Marea Britanie confruntându-se cu un deficit bugetar de 7.7% din PIB în 2012, o sumă ce ridică întrebări serioase asupra abilităţii guvernului de a-şi plăti obligaţiile pe termen mediu şi lung fără a apela la noi împrumuturi sau emiteri de bonuri de trezorerie.
Reducerile capaciţătii militare a Marii Britanii pot avea însă consecinţe mai gr