Clujul se numără printre judeţele care au atras cele mai multe proiecte de parcuri fotovoltaice, potrivit unui raport al companiei clujene de consultanţă IBC Focus.
Marii investitori şi-au amânat însă planurile de şantier, invocând impredictibilitatea la nivel de legislaţie în domeniul energiei verzi. La nivel naţional, 60 de parcuri fotovoltaice au fost anunţate ca investiţii sigure, arată o analiză a Instalfocus, divizie specializată în instalaţii a IBC Focus.
O parte dintre companiile în domeniu îşi amână investiţiile. „Cel puţin 11 astfel de parcuri vor fi realizate de companii româneşti - cum ar fi CON-A sau EnergoBit Cluj-Napoca. Şi statul participă la energia regenerabilă, opt investiţii având ca beneficiari primăriile oraşelor în care vor fi amplasate şi cel puţin două investiţii vor fi realizate de consilii judeţene (CJ). Totuşi, cei mai mulţi investitori au în spate capital străin, fiind peste 40 de parcuri care vor avea ca beneficiar companii din afara ţării", arată realizatorii raportului celor 60 de parcuri fotovoltaice din România. Judeţele Timiş şi Bihor conduc clasamentul cu cele mai multe investiţii anunţate, fiecare cu câte nouă proiecte de parcuri fotovoltaice confirmate. În Satu Mare, opt investiţii sunt aproape de realizare. Cu şapte investiţii anunţate, Clujul se situează pe patru în topul judeţelor cu proiecte fotovoltaice.
În judeţ, parcurile industriale ar urma să fie printre beneficiarele de astfel de proiecte. Al patrulea parc industrial sub umbrela CJ, Tetarom IV, va avea segmentul fotovoltaic ca principal pilon de dezvoltare, alături de segmentul logistic şi de cel industrial. Locaţia a fost identificată în comuna Feleacu, iar proiectul ar urma să fie realizat în parteneriat cu Consiliul Local. În acest caz a fost demarat proiectul pentru obţinere de finanţare europeană. Următoarea investiţie din parcul industrial pri