Odată cu înaintarea în vârstă, metabolismul uman încetineşte în mod natural. Acest lucru se întâmplă deoarece numărul de fibre musculare scade, în timp ce grăsimea îi ia locul. Celulele musculare striate ard grăsimi numai prin simpla existenţă, în timp ce stratul adipos încetineşte metabolismul caloriilor. Iată ce trebuie să mâncaţi pentru a accelera metabolismul.
Proteinele ajută la menţinerea masei musculare şi la creşterea acesteia, una dintre cele mai importante componente ale unui metabolism rapid şi sănătos.
Proteinele sunt digerate mai greu şi cu mai mult efort de organism decât carbohidraţii şi grăsimile, ceea ce înseamnă că se consumă mai multă energie pentru consumarea lor. În plus, proteinele digerate greu înseamnă şi o senzaţie de saţietate prelungită, deci ţi se face foame mai târziu sau mai rar.
Cele mai bune surse de proteină sunt carnea de peşte, carnea de pasăre, ouăle şi legumele bogate în proteine.
Fibrele nu sunt bune doar pentru sănătatea intestinelor şi a tractului digestiv, ci ajută şi la accelerarea metabolismului.
Un consum mare de fibre ajută tranzitul intestinal şi consumă destul de multă energie care nu mai apucă să se depună pe şolduri, coapse, burtă, sub formă de grăsime inestetică şi nesănătoasă. Cele mai bune surse de fibre din alimentaţie sunt cerealele integrale (quinoa, germeni de grâu, secară, etc), fructe sezoniere (fructe de pădure, căpşuni, mere) şi mai ales legume (morcovi, verdeţuri etc)
Alimente termogenice
Aceste alimente te fac să te simţi mai încins, mai activ, dar, în acelaşi timp, activează şi accelerează şi metabolismul. De exemplu: cofeina, ardeii iuţi (conţin capsaicină care ajută la arderea grăsimilor) şi unele ceaiuri (ceai verde, ceai alb, oolong). Cercetătorii au descoperit că o singură porţie din aceste alimente minune cresc consumul energetic metabolic cu până la 5%