Daca ar fi mai atenta la ce se intampla peste Prut, Romania ar observa ca presiunea Rusiei in R.Moldova este extrem de solida in acest moment si ca rusii percep Nistrul ca pe o linie a frontului, neavand nicio intentie de a retrage trupele din Transnistria, subliniaza Dan Dungaciu in partea a doua a interviului acordat Ziare.com.
R.Moldova este intr-o stare de incoerenta, criza politica nefiind depasita pe fond, asa ca "multe se mai pot intampla acolo" pentru ca Federatia Rusa nu are niciun interes in acest moment sa paraseasca spatiul de securitate pe care il percepe ca vital, mai sustine Directorul Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale al Academiei Romane.
Dan Dungaciu este convins ca Romania va recunoaste Kosovo si crede ca nu ar trebui sa mai fie atat de "artagoasa verbal" in ceea ce priveste Transnistria, fiind mai bine sa astepte ca R.Moldova sa se pozitioneze fata de Federatia Rusa.
In ceea ce priveste relatia directa intre Bucuresti si Moscova, aceasta nu se va dezgheta politic pana la finalul mandatului prezidential al lui Traian Basescu, iar intarirea parteneriatului strategic dintre Romania si SUA, care se preconizeaza, nu va ajuta desigur, subliniaza directorul ISPRI, autor al volumului "Romania si Rusia dupa 20 de ani".
Cat despre intalnirea de 4 minute dintre Victor Ponta si Angela Merkel, mesajele date de Germania au fost foarte clare, iar premierul a beneficiat de un context favorabil, dat de "valtoarea din jurul Romaniei".
"Daca Victor Ponta reuseste sa mentina o zona de stabilitate inclusiv prin acordul semnat cu presedintele, atunci merita si Romania sa capete o sansa in plus sau cel putin merita o bataie pe umar de 3-4 minute", a explicat Dan Dungaciu care a fost pozitia cancelarului german.
Cititi prima parte a interviului Dungaciu: Romania nu a gresit nic