Aflat la Berlin în prima sa vizită ca preşedinte al Statelor Unite, Barack Obama va anunţa o reducere cu 30% a programului nuclear al SUA. Pasul face parte din eforturile de dezarmare nucleară pe care Washingtonul le conduce pe plan internaţional.
Obama pare hotărât să-şi concretizeze „agenda Praga”, prezentată în capitala cehă în 2009, la doar trei luni de când Obama a venit la Casa Albă. Preşedintele SUA a ajuns în capitala germană marţi seară, după ce a plecat din Irlanda de Nord, unde a participat la summitul G8.
„Existenţa a mii de arme nucleare este cea mai periculoasă moştenire a Războiului Rece”. Astăzi, Războiul Rece a dispărut, dar mii dintre acele arme încă există”, spunea atunci Obama.
Aşa că astăzi declar clar şi cu convingere angajamentul Americii de a căuta pacea şi securitatea unei lumi fără arme nucleare. Nu sunt naiv. Ţinta nu poate fi atinsă repede - poate nu în timpul vieţii mele. Va fi nevoie de răbdare şi perseverenţă. Dar acum şi noi trebuie să ignorăm vocile care ne spun că lumea nu se poate schimba. Trebuie să insistăm: da, putem!
Barack Obama, la Praga, în 2009
La patru ani după ce a rostit acest discurs, atitudinea şi mai ales acţiunile lui Obama faţă de programele nucleare au fost mai degrabă mixte. Administraţia sa a alocat mult timp şi capital politic pentru a promulga tratatul „New START” pentru reducerea programelor nucleare cu Rusia, în 2010, care prevede ca ambele ţări să-şi reducă arsenalele nucleare la câte 1.550 de rachete până în 2018.
Washingtonul a încercat să înceapă discuţii pentru un tratat adiţional, care să continue atunci când acesta va expira, însă deocamdată ruşii nu au fost dispuşi să vină la masa negocierilor.
Anunţul lui Obama vine la scurt timp după ce SUA s-au confruntat cu cea mai acută criză legată de rachete nucleare de la „Criza R