Perioadele caniculare sunt caracterizate prin temperaturi ridicate şi un indice al umidităţii ridicat. De-a lungul acestor perioade, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Maior Constantin Ene” al judeţului Bacău recomandă populaţiei să evite expunerea la soare, precum şi folosirea de mijloace de protecţie (pălării, umbrele, ochelari de soare, îmbrăcăminte subţire din ţesături naturale, în culori deschise). De asemenea, se recomandă creşterea consumului de lichide la 2-4 litri pe zi şi o alimentaţie săracă în grăsimi.
Toate acestea sunt printre primele măsuri ce trebuie luate pentru evitarea efectelor nefavorabile ale temperaturilor deosebit de ridicate ce se vor manifesta în aceste perioade.
Alte recomandări pe care Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Maior Constantin Ene” al judeţului Bacău le aminteşte populaţiei sunt evitarea excesului de cafea şi a consumului de băuturi alcoolice, duşuri frecvente cu apă la temperatură moderată. Totodată, este indicată evitarea unor eforturi fizice susţinute în perioada zilei în care temperatura atinge valorile maxime, iar activitatea din agricultură, şantiere de construcţii, hale industriale, care nu au posibilitatea asigurării unor condiţii de microclimat corespunzătoare, să se desfăşoare dimineaţa şi seara.
Conform legii, personalul care lucrează în sectoare cu temperatură ridicată şi radiaţii calorice va beneficia de un program modificat de lucru în condiţiile impuse de temperaturile ridicate şi de cantităţi suficiente de apă minerală din partea angajatorilor.
Copiii vor fi supravegheaţi permanent şi li se va acorda o atenţie specială, pentru a se evita situaţiile nefavorabile acestora. Astfel, copiii nu vor fi lăsaţi să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate la soare, iar transportul lor pe distanţe lungi nu se va efectua în vehicule fără posibilităţi de climatizare. @N_