Naivitatea și vulnerabilitatea prin crearea unei situații de criză au devenit două aspecte vânate frecvent de către infractorii dornici să devină din ce în ce mai prosperi din punct de vedere financiar.
„Metoda accidentul”, este ultima găselniță a infractorilor și care paradoxal face destule victime în rândul populației din județul Tulcea, implicarea infractorilor fiind una destul de redusă și din punct de vedere al costurilor. Astfel că, folosind un simplu telefon, având o mare doză de încredere, dar și de creativitate, infractorii contactează diferite persoane în ideea de a le convinge să depună sume importante de bani în conturile acestora.
Autorii apelează telefonic potenţialele victime pe telefonul fix, alegând ca ținte pesoane vârstnice, cărora le comunică faptul că un membru al familiei a suferit sau a provocat un accident rutier şi, sub falsă identitate (se pre-tind a fi avocați sau chiar membrii ai familiei), solicită diferite sume de bani necesare acoperirii pagubelor cauzate de accident (costuri de spitalizare, daune materiale etc.). Pentru reuşita infracţională, mai este doar un pas pentru ca victima să depună sumele de bani solicitate într-un cont pe numele unei persoane menţionate de autori.
Ca orice părinte ce își iubește copilul primul impuls este acela de a face rost de respectiva sumă de bani și a o depune cât mai urgent în conturile menționate de infractori, fără a verifica nici măcar un moment veridicitatea situației prin contactarea unei surse de încredere.
Pentru a evita să deveniți victime sigure în cazul acestui tip de inșelăciuni Inspectoratul de Poliție al Județului Tulcea vă recomandă să țineți cont de următoarele recomandări:
1. verificați prin consultarea unor surse de încredere veridicitatea oricărui apel telefonic prin care vi se solicită sume de bani:
2. nu oferiți persoanelor necunoscute ce vă ap