In ultima zi a summitului G8 de la Lough Erne, din Irlanda de Nord, liderii celor mai puternice tari ale lumii au anuntat ca au reusit sa cada de acord pe noi masuri ce vor pune capat spalarii de bani, evaziunii si fraudei fiscale.
In pofida faptului ca principiile enuntate miercuri sunt extraordinare si binevenite, progresul propriu-zis in domeniul spinos al evaziunii fiscale este ca si inexistent. Declaratia de principii a G8 este un document slabut, care nu le angajeaza pe cele mai industrializate natii ale lumii sa faca nimic concret, scrie Christian Science Monitor.
Intr-o declaratie comuna la sfarsitul intalnirii de doua zile, liderii au promis sa se asigure ca guvernele nationale isi maximizeaza colectarea taxelor si lupta cu evaziunea fiscala. Gazda evenimentului, premierul britanic David Cameron, si-a exprimat speranta ca evazionistii fiscali "nu vor mai avea unde sa se ascunda".
Planul G8 cere impartasirea automata a informatiilor pentru a reduce numarul de persoane si entitati care evita sa-si plateasca taxele si impozitele si vine cu propuneri de schimbare a regulilor care permit companiilor sa-si mute profitul peste granita pentru a evita taxarea. Tarile sarace au fost admise declarativ in sistemul automat de informatii privind taxele, insa ramane de vazut cand acestea vor intra efectiv in circuit.
Liderii G8 s-au mai angajat sa reduca protectionismul. Toti au fost de acord ca "informatii de baza despre companii sa fie accesibile publicului" - slabe sanse totusi ca aceste informatii de baza sa depaseasca nivelul minim.
Progresul real in intarirea regimului global va fi cel mai probabil foarte lent, comenteaza presa britanica, aratand ca pana cand factorii decizionali din G8 isi coordoneaza actiunile, evazionistii vor gasi noi metode de a-si ascunde finantele de fisc.
Economistul banc