60 de ani de la prima răscoală anti-comunistă din lagărul socialist – în RDG. Festivităţi de comemorare în toată Germania.
Cea de-a 60-a aniversare a răscoalei populare din fosta Republică Democrată Germană (DDR) a fost marcată de Bundestag-ul federal printr-o întrunire comemorativă. Preşedintele parlamentului, creştin-democratul Norbert Lammert, a calificat ziua de 17 iunie 1953 drept un „eveniment cheie al istoriei europene”.
Într-o cuvîntare rostită în faţa deputaţilor şi unor particianţi la evenimentele de acum șase decenii, Lammert a spus că întîmplările de atunci nu s-au încheiat cu un final fericit. Ziua de 17 iunie, totuşi, poate fi considerată ca începutul numeroaselor mişcări de revoltă şi de libertate care au avut loc ulterior în Ungaria, Cehoslovacia şi Polonia, a precizat preşedintele Parlamentului.
Președintele Joachim Gauck x Președintele Joachim Gauck Preşedintele federal, Joachim Gauck, a exprimat în cuvîntarea sa o idee similară, reliefînd importanţa istorică a răscoalei, care în trecut, deseori, a fost subapreciată. Gauck a spus că-şi doreşte ca informaţiile istorice legate de 17 iunie să fie popularizate, cerînd omagierea serioasă a celor care au participat la răscoală.
Tradiţia, de a comemora răscoala, însă, presupune astăzi un grad mai mare de solidaritate şi de sprijin acordat celor care luptă pentru democraţie, libertate şi dreptate – oriunde în lume, a subliniat Gauck.
În primăvara anului 1953, RDG-ul trecea printr-o gravă criză economică, politică şi socială. La Conferinţa naţională a partidului, din 1952, s-a decis trecerea la construirea planificată a socialismului în condiţiile „ascuţirii luptei de clasă”, precum se afirma în limbajul propagandistic al regimului. Măsurile dure ale partidului se resimţeau în cotidianul est-german prin accelerarea colectivizării forţate a agr