Preţul pământului ar putea exploda anul viitor, când cetăţenii străini vor putea cumpăra terenuri în România. Pe lângă latifundiarii cu notorietate care au terenuri în zone rezidenţiale ce se pretează pentru cartiere cu vile, la Iaşi au apărut persoane care să fac averi din vânzarea terenurilor agricole.
Sute de hectare de teren arabil sunt deja comasate şi pregătite pentru vânzare pe bani frumoşi. Principalul operator din agricultura ieşeană are ca patron un cetăţean german, iar primele cinci firme conduse de străini ocupă deja peste 10.000 de hectare de teren arabil. Acum, un hectar de teren arabil în judeţ se vinde cu până la 3.000 de euro. Dar potenţialul este uriaş dacă ţinem cont că, similar, un hectar arabil se vinde în Germania cu preţuri între 17.000 şi 30.000 de euro.
Străinii au intrat deja
Cetăţenii străini vor avea de la 1 ianuarie 2014 dreptul de a cumpăra terenuri agricole în România. Unii politicieni au susţinut că acest lucru trebuie împiedicat, alţii au spus că fac demersuri pentru a amâna termenul. Specialiştii susţin însă că acţiunea politică este una falsă. „Practic, nu se schimbă mare lucru. În acest moment, cetăţenii străini pot înfiinţa firme cu sediul social în România, prin care pot cumpăra terenuri. După 1 ianuarie sau, dacă va fi convenită o altă dată, firma poate fi desfiinţată, iar proprietarul poate intră în posesia activelor, adică a terenului”, a explicat Anghel Ficu, directorul APDRP Iaşi.
Marea comasare
Dezvoltarea agriculturii a dus, inclusiv la Iaşi, la un fenomen similar cu cooperativizarea. Zeci de proprietari de suprafeţe de teren agricol au cumpărat loturile vecinilor sau i-au convins pe aceştia să le dea pământul în arendă. Aşa s-a ajuns ca, din cei circa 174.000 de proprietari din anii ‘90 să mai existe acum aproximativ 90.000. În plus, cei care lucreaz