Promisiunea e promisiune. Şi dacă săptămâna trecută vă spuneam că o să vă prezint ultimele două concerte din Bazilica Sant Antonio, aşa trebuie să fac. Şi ca să vă conving pe deplin că muzica clasică, sacră şi simfonică sunt un atribut care îi caracterizează pe deplin pe italieni, o să adaug întreg contextul religios, cultural şi popular în care m-am putut bucura de o suită de concerte şi manifestări de stradă, toate organizate cu ocazia Nopţii Albe (Notte Bianca) dar şi în onoarea primei vizite a Papei Ioan Paul II la Mesina, acum 25 de ani.
Cum a venit vara, cum se simte atmosfera de petrecere şi voie bună, dar mai ales de activităţi în aer liber sau de manifestări culturale de mare amploare, care sunt de tradiţie şi care antrenează artişti de toate felurile. O să încep prin a vă spune câteva cuvinte despre cel de-a patrulea concert din bazilica Sant Antonio pentru că a fost memorabil datorită unei prezenţe speciale, care a stat în primul rând.
Dacă vă mai amintiţi, vă spuneam la început, când am vorbit prima dată despre aceste concerte, că sunt dedicate noului Papă Francesco. Concertul de săptămâna aceasta l-a avut ca invitat special pe Stanislaw Dziwisz, cardinalul de Cracovia şi secretarul personal al papei Ioan Paul II. Pentru a sărbători 25 de ani de la vizita Papei în Mesina, Corul Ersu şi Corul Liric Sicilian au interpretat exemplar, cu toate emoţiile însutite de prezenţa cardinalului, Recviem Kv 626 de Mozart, un concert pentru solişti, cor şi pian la patru mâini, cum spun ei, care a umplut la refuz biserica.
Nu mă mai miră oricum calitatea concertelor pentru că deja m-am obişnuit cu stilul dirijorului Francesco Costa, care este extrem de tânăr, dar extrem de talentat şi foarte cunoscut, se pare, şi apreciat în peisajul muzical sicilian. Tot el este direct răspunzător şi de ultima execuţie, la fel de impresi