Marlies Bartkiewitz-Schmid, de 72 de ani, din Stuttgard, Germania, de profesie asistentă medicală, dar şi voluntar SES (Senior Expert Service) din cadrul „Foundation of German Industry for International Cooperation” a petrecut două săptămâni în mijlocul celor de la Filiala de Cruce Roşie Vrancea. Cu o experienţă internaţională impresionantă de trainer/lector în domeniul îngrijirii socio-medicale - în Kenya, Canada, Elveţia, Anglia, Pakistan, Indonesia, Georgia – ea a supervizat formarea femeilor care au dorit să se califice în acest domeniu, suplimentar noţiunilor din programa cursului organizat de instituţia vrânceană de caritate, diseminând modele de bună practică şi participând zilnic la cursuri şi la toate celelalte activităţi din proiectele Crucii Roşii Vrancea. Despre experienţele sale de misionar, despre ce înseamnă să fii voluntar, ce înseamnă democraţia şi cum poate deveni lumea mai bună prin acceptare, toleranţă şi dragoste faţă de aproape, ea a dorit să povestească cititorilor noştri, în cele ce urmează.
Rep. Cine sunteţi? De ce aţi ales meseria aceasta?
M.B.S. M-am născut în Elveţia, sunt asistentă medicală, am fost căsătorită cu un german, e decedat acum, şi am doi copii. Am ales această meserie datorită părinţilor mei care au ajutat toată viaţa oamenii săraci. De la ei am învăţat să îngrijesc oamenii aflaţi în nevoie.
Rep. Când aţi avut primul contact cu lumea voluntariatului?
M.B.S. Am luat contact cu lumea voluntariatului încă din copilărie, însă în timpul studiilor, am luat contact cu organizaţia Caritas din Elveţia. Când am terminat studiile, la 21 de ani, am plecat cu această organizaţie în Kenya, pentru trei ani.
Rep. Aţi călătorit în multe ţări unde fie aţi susţinut cursuri, fie v-aţi implicat în misiuni umanitare. Povestiţi-mi despre aceste experienţe.
M.B.S.