Timp de 10 zile, studenți de la Facultatea de Istorie din Iași vor lucra pe șantierul arheologic “Pe Cetățuie” din Siliștea, comuna Români.
Marți, 18 iunie, au fost reluate săpăturile de pe șantierul arheologic din satul Siliștea, comuna Români. La cercetare participă studenți de la Facultatea de Istorie a Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași, conduși de profesorul Neculai Bolohan. Grupul, de 18 persoane, va locui în șantierul arheologic, lucrările urmărind să cerceteze “partea civilă” a așezării, încercând să identifice sursa de apă a locuitorilor din vremuri străvechi. Șantierul arheologic de la Siliștea, punctul “Pe Cetățuie” cuprinde resturile arhitectonice și artefactuale ale unei așezări fortificate situată pe un platou din vârful unei coline.
Din anul 2000, când au debutat cercetările, au fost identificate numeroase resturi artefactuale, complexe arheologice, care probează o îndelungată locuire la interferența dintre două importante culturi ale epocii bronzului. Prin situarea sa, între valea Bistriței și Valea Siretului și în vecinătatea Transilvaniei, așezarea de la Siliștea poate fi considerată o importantă “stație de legătură”. Așezarea a fost semnalată, din 1940, de către preotul arheolog Constantin Matasă, directorul de atunci al Muzeului de Istorie din Piatra Neamț. Aproape cinci decenii mai târziu, Ștefan Cucoș preia informația și o menționează într-un articol intitulat “Contribuții la repertoriul arheologic al județului Neamț”. Cercetările sistematice au debutat în vara anului 2000, în urma unei semnalări făcute de studenta Raluca Nedelcu, de la Facultatea de Istorie din lași.
Datorită statutului de șantier – școală, studenții din Iași, în afara săpăturilor propriu-zise, au efectuat și aplicații practice, măsurători pentru trecerea în plan a suprafețelor deschise, desene, cercetări de teren.
Începând din an