Leonard Vişan, broker la Eastern Securities, spune că acţiunile se află în mâinile marilor jucători care nu au avut cui face distribuţie
Beneficiind de tiparniţa Fed, aceştia vor ţine cotaţiile în urcare în aşteptarea micilor investitori
Doar volumele ne vor anunţa schimbarea mâinilor
Câţiva jucători mari din pieţele financiare internaţionale, conectaţi la maşinăriile electronice de fabricat bani ale băncilor centrale, sunt cei care deţin cea mai mare parte a pachetelor de acţiuni, după ce au realizat acumulări masive pe panica din anii 2008-2009. Chiar dacă fundamentele economice sunt slabe, aceştia încearcă să ţină cotaţiile sus întrucât nu au reuşit să "descarce" titlurile în braţele unor investitori de retail care deocamdată refuză să participe.
Scenariul de mai sus este zugrăvit de Leonard Vişan, Deputy General Manager la Eastern Securities, şi are ca argument foarte puternic structura volumelor din piaţă. Activitatea de tranzacţionare a fost excepţională la apogeul crizei financiare din 2008, ceea ce ne spune că marii investitori au realizat atunci acumulări importante. Pe de altă parte, rulajele slabe din ultimii patru ani ne avertizează că mâinile nu au fost schimbate. Acesta este şi contextul în care cotaţiile escaladează noi şi noi maxime pentru a reda încrederea micilor investitori şi a încuraja reintrarea acestora în piaţă.
Totuşi, nu se întâmplă! Investitorii de retail nu revin. "Este şi normal. Pentru că nu sunt nebuni! Doar cine este iraţional ar putea", spune Vişan, făcând trimitere la realitatea unei economii slabe şi a unor fundamente şubrede. Ca la masa de poker, acum în pieţe avem un joc de încredere. Marii jucători ţin pieţele sus, dar nici de partea cealaltă nimeni nu cedează.
Există stăpâni ai pieţelor
Acest status-quo s-ar putea menţine atât timp cât marile instituţii financiare de pe W