In luna august a anului trecut, premierul aflat in functie la acel moment, Emil Boc, prezenta autoritatilor chineze cinci proiecte care ar fi trebuit sa ia ochii asiaticilor - reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, Canalul Dunare-Bucuresti, centura Bucuresti, centrala de la Tarnita - Lapustesti si canalul Siret-Baragan. In ce stadiu se afla aceste intentii si ce a facut statul roman pentru a impulsiona relatiile economice cu China?
In 2011, China a investit la nivel global peste 70 miliarde euro. Relatiile bilaterale intre Romania si China au inregistrat anul trecut o crestere de 36,2% a exporturilor romanesti si de 8,2% a importurilor, valoarea totala a schimburilor comerciale fiind de 4,2 miliarde dolari.
Economia Chinei a crescut in primul trimestru cu 8,1% comparativ cu perioada similara din 2011, iar guvernul chinez se asteapta in acest an la un avans al Produsului Intern Brut (PIB) de 7,5%.
De altfel, chinezii au anuntat ca vor infiinta o linie de credit de 10 miliarde dolari pentru proiectele de infrastructura in Europa Centrala si de Est (ECE), dar si un fond de 500 milioane dolari pentru investitii in regiune.
Practic, Romania nu ar trebui sa aiba probleme in a-si finanta infrastructura si alte investitii strategice, in conditiile in care chinezii se anunta atat de interesati de regiunea ECE, insa politicienii romani ignora total aceste semnale.
La aproape 9 luni de la vizita fostului premier Emil Boc in China, cele cinci proiecte propuse de partea romana au ramas la acelasi nivel, de discutii.
„Ministrii de resort vor lucra, in perioada urmatoare, la modalitatile practice, tehnice, de implementare a acestor proiecte, respectand cadrul legal romanesc, european si chinez”, declara Boc la finalul vizitei de la Beijing.
Gabriel Ghelmegeanu, presedintele Camerei de Comert si Industrie Romania-China, spune ca pro