Numărul foarte mare de persoane intoxicate cu ciuperci, îndeosebi copii, a pus serios pe gânduri lumea medicală. Specialiştii sunt de părere că ciupercile de pădure au suferit modificări radicale, cele comestibile fiind din ce în ce mai greu de separat de cele otrăvitoare.
În România există aproximativ 50 de specii de ciuperci otrăvitoare (din cele peste 4000 de specii de ciuperci cunoscute), iar numărul acestora creşte de la an la an datorită mutaţiilor genetice, fenomen foarte derutant chiar pentru cunoscători.
Simptomele intoxicaţiei cu ciuperci
Simptomele intoxicaţiei cu ciuperci se clasifică în funcţie de perioada de incubaţie, a tipului de ciuperci care provoacă intoxicaţia, astfel:
- cu perioada de incubaţie scurtă - cazuri în care simptomele apar în minim 15 minute şi maxim 3 ore de la consumul ciupercilor şi se manifestă prin: hipotensiune arterială, halucinaţii, tulburări nervoase, abundenţa salivaţiei, lăcrimare, pupila micşorată, dureri abdominale, scăderea frecvenţei cardiace, tegumente umede
- cu perioada de incubaţie lungă (ciuperca albă, buretele viperei, etc) - semnele apar după cel puţin 12 ore de la consumul acestora şi se manifestă prin: greţuri, vărsături, diaree, tulburări gastrointestinale, icter, hemoragii, tulburări neurologice, encefalopatie, manifestări renale grave, afecţiuni hepatice, hipoglicemie, iar după 2 zile de la ingestie apare comă şi apoi decesul persoanei în cauză. În jur de 90% din intoxicaţiile cu aceste ciuperci sunt mortale, procent ce demonstrează, pe de o parte, gravitatea acestor intoxicaţii, iar pe de altă parte, fiind vorba de intoxicaţii vechi datorită perioadei lungi de incubaţii şi ineficienţa măsurilor terapeutice ce se impun.
Cum ne tratăm
Tratamentul intoxicaţiei cu ciuperci se face în funcţie de durata perioadei de incubaţie astfel: @N