IAŞI. Directorul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, Constantin Chiriac, membru al juriului care acordă titlul de capitală culturală europeană, a apreciat, miercuri, la Suceava, că Bucovina ar trebui să rămână regiune și să participe la dobândirea titlului de capitală europeană a culturii.
Constantin Chiriac a participat, miercuri, la Universitatea “Ştefan cel Mare” din Suceava la o dezbatere iniţiată de dramaturgul Matei Vișniec privind intrarea Bucovinei istorice în competiţia pentru capitală culturală europeană, transmite corespondentul MEDIAFAX.
În cadrul dezbaterii, Constantin Chiriac a explicat mecanismul după care se acordă titlul de capitală europeană a culturii și a subliniat că anul 2021 este o șansă deosebită pentru România.
“Am încercat și încerc în această clipă să sensibilizez Ministerul Culturii și mai ales Guvernul să înţeleagă că această șansă, din anul 2021, este o șansă nemaipomenită și că regionalizarea ar trebui făcută după tot ceea ce înseamnă această specificitate de regiuni. Eu cred că Bucovina ar trebui din punctul meu de vedere să rămână regiune cu tot ceea ce înseamnă polarizări de partea cealaltă”, a spus Chiriac, făcând referire la legătura cu Cernăuţi.
El a arătat că Iași ar trebui să facă o legătură cu Chișinău, iar Neamţ ar trebui să lucreze împreună cu Bacău, cu tot ce înseamnă această bogăţie și să propună proiecte.
“Ar trebui Galaţi cu Brăila împreună cu Dunărea până la Tulcea să facă legătura cu Constanţa, cu tot ce înseamnă Dobrogea. Brașov cu toată zona de munte să vină cu proiecte, Alba Iulia cu tot ce înseamnă Apusenii, cu tot ce înseamnă exploatările de acolo, Târgu Mureș cu Ţinutul Secuiesc, eu cred că ar trebui împinși să vină cu un proiect de capitală culturală europeană în numele României”, a spus Chiriac.
El consideră că acesta ar fi “un proiect deștept”, un proiect în nume