Banca centrală din Hong Kong a transmis marţi că investigaţia sa privind posibila manipulare a ratei de referinţă a dobânzilor include mai multe grupuri bancare, printre care şi HSBC, cel mai mare grup bancar din lume după activele deţinute. Anunţul este cel mai recent dintr-o serie de anchete internaţionale privind manipularea ratei de referinţă a dobânzilor interbancare, care au urmat după scandalul fraudării dobânzii pe piaţa din Londra (LIBOR), de referinţă în sistemul financiar mondial, potrivit CNBC.
Reprezentanţii HSBC au declarat că nu pot comenta probleme specifice de reglementare. Raportul anual al grupului bancar britanic arată că HSBC era supusă unei serii de proceduri de reglementare în ceea ce priveşte propunerile ratei de referinţă în Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Canada, Elveţia, în Uniunea Europeană şi în Asia. Autoritatea Monetară din Hong Kong (AMHK) a anunţat încă din luna decembrie că investighează activitatea UBS, cea mai mare bancă elveţiană, fiind suspectată de posibile abateri legate de declaraţiile sale privind rata dobânzii interbancare pe piaţa din Hong Kong (Hibor). Nivelul LIBOR este calculat zilnic de un comitet internaţional pe baza dobânzilor pe care le plătesc 18 bănci pentru a se împrumuta. Dobânzile raportate de bănci nu pot fi însă verificate, iar consiliul se bazează pur şi simplu pe spusele bancherilor.
„În afară de UBS, AMHK a supravegheat începând cu decembrie 2012 mai multe grupuri bancare printre care se numără şi HSBC (bănci atât locale, cât şi internaţionale) pentru a stabili dacă au existat practici ilegale pe piaţă, legate de datele raportate pentru rata de referinţă”, a transmis AMHK într-un comunicat de presă, adăugând că investigaţie este în derulare. Săptămâna trecută, Autoritatea Monetară din Singapore (AMS) a anunţat că traderii din 20 de bănci, printre care şi HSBC, au încercat să manipu