Ce este mai grav, sa intri la puscarie sau sa ti se confiste averea? Raspunsul este DA, mai ales confiscarea.
Deunezi, intr-un interviu, ambasadorul Olandei isi exprima nedumerirea de ce in Romania infractorii care si-au ispasit peseapsa in puscarie ies la fel de bogati sau uneori chiar mai bogati decat atunci cand au intrat. Excelenta Sa sugera astfel ca legislatia privind confiscarile nu functioneaza in Romania si ca atata timp cat averile dobandite ilicit nu ajung pe mana statutului, orice lupta cu infractionalitatea ( inclusiv cea economica) este inutila.
Cativa dintre milionarii in euro din top Forbes editia romaneasca sunt astazi infractori cu acte dovedite. Unii se afla chiar in spatele gratiilor, dar nimeni nu ma poate convinge ca odata eliberati, acestia nu-si vor relua vechile obiceiuri. Vor fi in continuare bogati, bunastare pe care vor incerca sa o multiplice. Este adevarat, sederea in penitenciar a avut si rol “educativ”, in sens ca pe viitor vor fi mai prudenti, vor actiona prin interpusi si firme fantoma, ceea ce va face si mai dificila ancheta procurorilor.
Multa lume o sa ma intrebe de ce ma chinuie grija pentru bogatia altora? Raspunsul: exact aceeasi care permite, spre exemplu, autoritatilor din Italia sa confiste anual circa 5 miliarde de euro reprezentand averi ale clanurilor mafiote.
In special acum, in perioada de criza, majoritatea platitorilor de taxe sunt mai sensibili la problema evaziunii. Statul trebuie sa ne arate nu doar ce face cu taxele colectate, dar si ca cei care isi achita contributiile nu sunt niste prosti in raport cu asa-zisii baieti destepti, care nu platesc si nici nu patesc nimic.
Recent, amenzile pentru marea evaziune au fost dublate cu pedepsele cu inchisoarea. Cei care sut prinsi cu evaziune de peste 100 de mii de euro risca 5 ani de inchisoare, iar daca aceasta depaseste 500 de mii de