De la 1 iulie, vom avea noi cărţi de idenitate, care vor respecta normele Uniunii Europene. Acestea vor fi de două feluri: normale şi electronice. Astfel că, mai ai la dispoziţie doar două săptămâni să te decizi pentru ce document optezi. Vă prezntăm mai jos diferenţele.
Specialiştii din cadrul Ministerului de Interne au declarat că buletinul electronic nu va fi impus. „Cine nu doreşte carte de identitate electronică poate opta pentru una normală, care va fi asemănătoare cu cea electronică, dar nu va conţine cipul şi amprentele deţinătorului”, a explicat Laura Cusa, şeful serviciului juridic din Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor.
Ce date conţine buletinul normal
„Cartea de identitate normală va conţine date în format tipărit sau în format inscripţionat prin tehnologie laser, precum şi elemente de particularizare şi de siguranţă. Printre acestea se vor număra numele şi prenumele titularului, sexul, cetăţenia, data şi locul naşterii, semnătura olografă, fotografia titularului, C.N.P., adresa de domiciliu”, au explicat specialiştii de la Interne.
Cartea electronică, de tip smart card
Cartea de identitate electronică va fi de tip smart card. Aici se înscriu, în plus, date în format electronic, şi va avea şi un cip cu certificate digitale şi date biometrice ale titularului, constând în imaginea facială, dar şi imaginile impresiunilor papilare a două degete.
Amprentele se colectează numai cu acordul expres al solicitantului cărţii electronice de identitate sau, în cazul minorilor, numai cu acordul expres al părinţilor. În cazul cărţii electronice de identitate/rezidenţă, de tip smart card, aceasta conţine, suplimentar, date în format electronic, astfel:
- datele din formatul tipărit, cu excepţia semnăturii olografe a titularului;
- prenumele părinţilor titularului;
- certificate digitale;
- date biometrice ale titul