Guvernul a aprobat "operatiunea Top Gun", despre care DailyBusiness.ro relata inca de anul trecut. Avioanele fabricate in anii '80 vor ajunge nu la un muzeu, ci in dotarea Armatei Romane. Pentru "rablele" americane vom plati 628 milioane de euro. Este nota de plata pentru scutul anti-racheta?
Organizatia militara NATO ne livreaza 12 avioane la mana a doua folosite de armata portugheza. De fapt, aeronavele sunt la mana a treia, pentru ca prima data au fost in dotarea Pazei de Coasta din SUA, in anii ’90.
In timp ce portughezii vor avea acces la noile avioane de lupta americane, noi va trebui sa ne multumit cu “gloabele” F16.
Guvernul a aprobat ieri achizitia avioanelor, prezentand afacerea cu surle si trambite, drept un mare succes al diplomatiei, o noua confirmare a legaturii stranse de colaborare pe care o avem cu “partenerii strategici” din NATO.
Un prim aspect interesant – primele plati se vor face in acest an (97 milioane de euro) iar primele avioane vor ajunge in tara abia in 2015. Iar restul, esalonat in urmatorii 4-5 ani. Mai simplu spus, noi vom incepe sa le platim, iar portughezii le vor folosi in continuare.
Avioane de pe vremea Razboiului Rece
DailyBusiness.ro scria, anterior, despre cele 12 aeronave, ca acestea au deja venerabila varsta de 30 de ani. Produse pe vremea presedintelui Reagan, ele au fost primite de portughezi gratuit in schimbul utilizarii de catre americani a bazei aeriene Lajes din Insulele Azore.
Potrivit portalului de specialitate Militar Infomondo, avioanele F-16 au intrat in dotarea fortelor aeriene portugheze prin Programele Atlantis I si Atlantis II, demarat odata cu semnarea unei Scrisori de acceptare a ofertei, in august 1990.
Acordul includea nu numai livrarea a 20 de avioane F-16 bloc 15OCU (17 clasa A si 3 clasa B), produse intre 1