Grefele de celule stem recoltate din cordonul ombilical la nastere sunt un subiect controversat in lumea medicala.
Sunt medici care spun ca este vorba mai mult despre o afacere prospera, dar cu rezultate medicale inca modeste in raport cu costurile. Sunt cei care recomanda aceasta procedura bazandu-se pe rezultatele obtinute, dar si pe cercetarile importante in domeniu.
Dr. Tudor Panu, managerul national al Cord Blood Center, prima banca de celule stem din Romania, spune, intr-un interviu acordat Ziare.com, ca subiectul trebuie tratat echilibrat si corect. Nu este vorba despre un panaceu, de o solutie universala pentru orice boli. Este vorba despre o centura de siguranta pentru copilul din al carui cordon ombilical sunt recoltate celulele si pentru familia lui si are o eficienta dovedita pentru aproximativ 80 de boli de sange.
"Posibilitatea de a utiliza grefa este de 1 la 400 de cazuri, la o perioada de viata de la 0 la 70 de ani", a explicat Tudor Panu. In acelasi timp, calitatea celulelor stem recoltate la nastere este mai buna decat a celor recoltate din maduva sau sange periferic pentru ca ele nu au suferit inca efectele nocive ale factorilor de mediu, ale bolilor sau accidentelor.
Despre banci in care sunt tinuti banii sau alte valori a auzit toata lumea. Ce e o banca de celule stem? Ce depoziteaza ea?
Stocam si procesam celulele stem din sangele placentar recoltat la nasterea unui copil pentru a fi folosite in caz de nevoie, adica in cazul unui transplant, de acel copil sau de membrii familiei sale. In acest moment, in Romania avem stocate aproximativ 60 de mii de grefe.
Bancile de celule stem stocheaza doar sange recoltat la nastere?
Da, numai sangele plancentar recoltat la nastere, care este o sursa inepuizabila de celule stem utilizabile in circa 80 de afectiuni al