Vezi
Multi maramureseni ar putea fi ajutati de psihologi sa treaca peste problemele din viata lor, insa frica de a fi catalogati „nebuni“ sau rusinea ii fac sa evite programarile la astfel de cabinete, chiar daca situatia lor ar impune o intalnire cu un specialist. Cei care activeaza in acest domeniu al medicinei subliniaza ca diferenta dintre psihiatri si psihologi este foarte mare si ca persoanele stresate sau depresive ar trebui sa ia in calcul terapia prin sfaturi, care nu are nicio legatura cu bolile mintale.
Specialistii subliniaza faptul ca psihologii sunt specializati in mai multe domenii, intre care si consilierea scolara sau psihoterapia. O alta diferenta importanta fata de zona psihiatriei este aceea ca psihologul nu apeleaza la medicamente pentru a-i sprijini pe cei care le cer ajutorul.
„Daca psihiatrul actioneaza asupra simptomelor - fiind medic, normal ca cerceteaza simptomul -, psihologul-psihoterapeut actioneaza asupra cauzelor care determina acest simptom si-l face pe pacient sa inteleaga de unde au aparut aceste simptome si cum poate sa si le trateze“, a aratat psihologul Maria Butean.
Avand in vedere ca un psihiatru lucreaza in general cu cazuri de tulburari psihotice, oamenii cred ca si in cazul psihologilor, daca vor urma cateva sedinte vor fi stigmatizati si li se va spune ca sunt nebuni. Specialistii atrag insa atentia ca problemele emotionale sau cele de zi cu zi nu sunt anormale si ca exista solutii relativ simple la indemana pentru a le rezolva.
„ Se poate intampla sa avem toti, tinand cont de situatia economica si de criza prin care trecem. Marea majoritate a oamenilor fac cu greu fata acestor situatii. Oamenii nu fac diferenta, daca vin nu inseamna ca sunt nebuni. Frica de nebunie, frica de a fi stigmatizat, de a fi socotit nebun ii determina pe oameni sa nu apeleze la psiholog - mai