O comisie rogatorie olandeză, formată dintr-un judecător, un procuror şi un poliţist judiciar, i-a audiat la Bucureşti pe doi dintre suspecţii furtului de tablouri de la Rotterdam, care au arătat că au pătruns în muzeu doar cu ajutorul unei şurubelniţe, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.
Mihai Alexandru Bitu şi Eugen Darie au fost audiaţi luni, la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), iar un alt suspect din acest caz, Radu Dogaru, va da declaraţii, miercuri, tot în faţa anchetatorilor veniţi din Olanda, au precizat sursele citate.
Potrivit aceloraşi surse, Darie le-a spus olandezilor că Dogaru a fost cel care a intrat în muzeul Kunsthal din Rotterdam, însoţit de o altă persoană, şi că nu se aştepta ca înăuntru să fie opere de artă de o valoare foarte mare.
Pe de altă parte, reprezentanţii DIICOT spun că nu a fost finalizată expertiza privind cenuşa ridicată din casa mamei lui Radu Dogaru, prin care să se afle dacă aceasta provine de la arderea tablourilor.
În 29 mai, Gabriela Neagu, de la Biroul de presă al DIICOT, a declarat, pentru MEDIAFAX, că cenuşa şi alte probe ridicate la percheziţiile făcute în casa mamei lui Radu Dogaru, una dintre persoanele arestate în cazul furtului de tablouri din Olanda, au fost trimise recent la experţi.
Directorul general al Muzeului Naţional de Istorie a României, Ernest Oberländer-Târnoveanu, a declarat tot în 29 mai, pentru MEDIAFAX, că experţii acestei instituţii fac investigaţii în cazul tablourilor furate din Olanda.
"Muzeul Naţional de Istorie a României are un asemenea laborator. A venit o solicitare, dar nu vă pot da mai multe detalii. Cazul este în lucru. Când va fi finalizată expertiza, împreună cu autorităţile judiciare vom da un comunicat. Pot să confirm că Muzeul Naţional de Istorie a României face investiga