Parlamentele unicamerale sunt mult mai numeroase decat parlamentele bicamerale, iar in UE raportul este de 15 la 12. Totodata, Romania are cea mai proasta forma de bicameralism, dar solutia este eficientizarea lui, nu trecerea la unicameralism, sustine consultantul politic Bogdan Dima.
"Forul nostru legislativ este singurul din Europa in care senatorii si deputatii sunt alesi prin acelasi sistem de vot, direct de catre cetateni, reprezinta aceeasi populatie si au un mandat comun de patru ani. Avem cea mai proasta forma de bicameralism", explica Bogdan Dima, asist. univ. dr. la Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti, intr-un interviu acordat Ziare.com.
Asta nu inseamna ca trebuie, automat, sa trecem la unicameralism, cata vreme studiile si practica institutionala au aratat ca bicameralismul este mai potrivit pentru consolidarea democratiei si este cea mai intalnita forma in statele bogate ale lumii, subliniaza Bogdan Dima in interviul acordat Ziare.com, in care explica, pe scurt, care sunt principalele avantaje si dezavantaje ale parlamentelor uni sau bicamerale.
Care sunt principalele functii ale Parlamentului si care trebuie sa fie relatia dintre Parlament si Guvern?
Analizand aranjamente constitutionale din diverse state ale lumii, literatura de specialitate a identificat mai multe functii pentru un parlament. Doua sunt, insa, esentiale: legiferarea prin asigurarea deliberarii intre majoritatea si minoritatea parlamentare, precum si controlul asupra activitatii puterii executive.
Intr-o lume in care problemele socio-economice sunt extrem de complexe si din ce in ce mai specializate, guvernele au dobandit o reala functie de legiferare pentru ca sunt singurele institutii care au capacitatea administativa de a intelege si solutiona cat mai eficient aceste probleme.
Delegarea legislativa (