Căldura este mai greu de suportat: În primele zile de caniculă, pentru că organismul nu este obişnuit cu temperaturile ridicate; Dacă sunt temperaturi ridicate, atât ziua cât şi noaptea, pentru mai multe zile consecutiv; Când umiditatea atmosferică este ridicată şi nu suflă vântul; Poluarea atmosferei se adaugă căldurii.
Cum putem să limităm creşterea temperaturii în locuinţe: Inchideţi ferestrele expuse la soare, trageţi jaluzelele şi/sau draperiile; Ţineţi ferestrele închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuinţă. Deschideţi ferestrele seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, provocând curenţi de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuinţă. Stingeţi sau scadeţi intensitatea luminii artificiale. Închideţi orice aparat electro-casnic de care nu aveţi nevoie.
Expunerea corpului la temperaturi ridicate reprezintă o agresiune/stress asupra organismului nostru. Dacă organismul nu reuşeşte sa-şi menţină temperatura în jur de 37 grade Celsius sau pierderile de apă şi săruri nu sunt înlocuite în mod adecvat pot apărea: Crampele de căldură Insolaţia Epuizarea Şocul hipertermic
Crampele de căldura apar la nivelul abdomenului, braţelor, membrelor inferioare, mai ales atunci când transpirăm abundent în timpul unor activităţi fizice solicitante.
Măsuri de luat:
- Incetarea activităţii fizice şi repaos în locuri răcoroase;
- Activităţile fizice intense se reiau după mai multe ore;
- Se recomandă consumarea de sucuri de fructe naturale sau de băuturi energizante diluate cu apă;
- Daca aceste crampe dureaza mai mult de o oră este necesar consultul medical.
Epuizarea datorată caniculei apare după câteva zile de caniculă şi se manifestă prin somnolenţa, senzaţia de slabiciune şi oboseală, somn agitat sau insomnie.
Măsuri de lua