Confruntată cu ameninţările Rusiei direct, prin vocile unor oficiali de la Moscova, şi indirect, prin provocările separatiştilor de la Tiraspol, R Moldova este sprijinită de SUA şi UE. NATO şi-a afirmat deja poziţia.
„Statele Unite ale Americii susţin declaraţia preşedintelui în exerciţiu al OSCE, ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Leonid Kozhara, din data de 17 iunie, în legătură cu aşa-numitul decret al autorităţilor transnistrene privitor la frontiera regiunii”, precizează Ambasadei SUA în Republica Moldova, într-un comunicat. “Condamnăm orice acţiune unilaterală a oricărei părţi implicate în conflictul transnistrean şi continuăm să chemăm la o soluţionare non-violentă a conflictului”, mai precizează comunicatul.
Uniunea Europeană doreşte să apropie Republica Moldova şi rezolvarea conflictului transnistrean, a declarat marţi preşedintele Parlamentului European, Martin Schultz, în cadrul unui briefing de presă comun cu preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Igor Corman. “Pentru Parlamentul European este un lucru foarte clar că vrem să vă ţinem cât se poate de aproape de UE. Într-adevăr, Republica Moldova nu poate deveni încă un stat membru al UE cu drepturi depline, dar înţelegerea la care am ajuns trebuie să fie îndeplinită şi anume semnarea cât de curând posibil a documentelor legate de regimul liberalizat de vize. Pentru UE soluţionarea conflictului transnistrean reprezintă o problemă importantă, pentru că vizează unul dintre vecinii noştri importanţi – Republica Moldova şi integritatea ei teritorială. UE trebuie să depisteze acele canale la care poate apela pentru a contribui la asigurarea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova”, a spus Martin Schultz.
Întrebat dacă Rusia nu foloseşte acum Transnistria pentru a submina summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius, Martin Schultz a afirmat că, în privinţa conflictul transni