Numărul scăzut de lucrări de termoizolare a condus la reducerea pieţei de polistiren cu 20-25% în prima parte a anului. Prăbuşirea pieţei este dublată şi de utilizarea unor materiale neconforme cu standardele impuse de lucrările efectuate. Practic, doar 10% din polistirenul folosit la termoizolații este cel recomandat de normele pentru astfel de lucrări.
Anul trecut, piaţa de polistiren s-a cifrat în jurul a 3,5 milioane de metri cubi, cu o valoare aproximativă de 100 milioane de euro, potrivit Asociaţiei Producătorilor de Polistiren Expandat din România (ROMEPS).
“În loc să crească în acest an, lucrările de termoizolaţii au scăzut considerabil. Dacă lucrurile ar fi avut un parcurs firesc, nivelul pieţei în acest an ar fi trebuit să fie de minim 4 milioane de metri cubi. Din păcate, mult-trâmbiţatul program de termoizolare la nivel naţional nici nu a început. Este admirabil, dar lipseşte cu desăvârşire! Cele mai multe lucrări s-au înregistrat în Bucureşti, lucru vizibil cu ochiul liber. Astfel, s-a creat senzaţia că programul a început şi are anvergură. De fapt, la nivel naţional, nu s-a realizat mai nimic. Doar dacă luăm în considerare 10 blocuri în fiecare din cele 40 de capitale de judeţ şi încă în 60 de oraşe cu până la 100.000 de locuitori, ar însemna 1.000 de blocuri. Un simplu calcul arată o piaţă potenţială de 100 de milioane de euro, unde nu s-a făcut nimic”, menţionează Marin Cruţescu, directorul executiv al asociaţiei patronale.
Materiale folosite greşit
ROMEPS a demarat o campanie de conștientizare a consumatorilor privind calitatea polistirenului de pe piață. Studiile asociaţiei arată că peste 50% din polistirenul folosit în România nu respectă standardele tehnice impuse de aplicațiile pentru care este vândut, iar din acesta mai mult de o treime este comercializat sub denumiri înșelătoare.