Un tratament extrem de costisitor, de 55.000 lei, echivalentul a peste 12.000 de euro, este decontat în fiecare lună de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava pentru un bărbat de 39 ani, din municipiul reşedinţă de judeţ. Pacientul suferă de boala Gaucher, o maladie rară, cu care sunt diagnosticate 65 de persoane în toată ţara. Afecţiunea este una genetică şi apare când anumite lipide se acumulează în mod excesiv la nivelul ficatului, splinei, măduvei osoase şi, mai rar, a creierului. Această acumulare de ţesut adipos interferă cu funcţionarea normală a organelor şi poate determina mărirea în volum a acestora şi dureri osoase.
Preşedintele director general al CAS Suceava, Adela Băişanu, a informat ieri că tratamentul lunar de 55.000 lei de care beneficiază bărbatul de 39 ani a fost prescris şi eliberat pentru perioada ianuarie-iunie 2013. Suceveanul a fost diagnosticat cu boala Gaucher în centrul universitar Cluj, iar în luna decembrie a anului trecut şi-a depus dosarul la CAS Suceava, în vederea obţinerii aprobării tratamentului de către comisia de experţi de la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).
„Aprobarea a fost transmisă de CNAS pentru primele şase luni ale anului. Medicul care a diagnosticat pacientul este specialist în genetică medicală, iar medicii care pot prescrie reţeta după aprobarea CNAS, conform protocolului medical, aparţin specialităţilor gastroenterologie, hematologie, neurologie şi pediatrie”, a arătat Adela Băişanu.
Numele bolii a fost pus după medicul francez Philippe Gaucher, care a descris-o pentru prima dată în 1882
Boala Gaucher apare din cauza unei deficienţe enzimatice şi uneori termenul de “deficienţă de glucocerebrozidază” este folosit pentru a descrie afecţiunea. Această boală genetică este frecventă printre evreii din Europa Centrală şi de Est (evrei ashkenazi). Poate să apară la