Statul va propune tranzacţionarea pe bursă a întregii cantităţi de gaze naturale din producţia internă, a declarat, astăzi, Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, într-o conferinţă de presă susţinută la Guvern.
"Am avut discuţii astăzi cu sindicatele din industria petrochimică. Sigur, există nemulţumiri legate de creşterea preţului la gaze naturale. M-am înţeles cu ei ca săptămâna viitoare, împreună cu patronatele, la Departamentul pentru Energie să avem încă o discuţie.
Propunerea noastră va fi, probabil, ca întrega cantitate de gaze naturale produsă în România să fie vândută pe bursă. În acest sens, mâine o să am o discuţie cu cei de la ANRE pentru punerea în practică a platformei de gaze naturale în aşa fel încât preţul să se creeze pe bursă şi să nu mai avem probleme legate de reglementare sau de cantitate vândută de către producătorii naţionali", a spus Niţă, într-o conferinţă de presă susţinută, miercuri, la Guvern.
Liberalizare către nicăieri
Sindicatele şi patronatele din industria chimică şi petrochimică au reclamat scumpirile la gaz din utima vreme, impuse prin calendarul de liberalizare a preţurilor. Pentru industrie liberalizarea ar trebui să se termine la finele anului viitor. Calendarul include scumpiri din trei în trei luni, însă problema e că nu există o bursă a gazelor astfel încât să se ştie la ce nivel se „liberalizează”.
Tranzacţionarea gazelor pe OPCOM este o măsură anunţată în cadrul acordului cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), însă nu a fost implementată până acum. Vânzarea „aurului albastru” pe bursă va permite formarea unui preţ în funcţie de cerere şi ofertă. Teoretic, acesta ar trebui să fie sensibil mai mic decât cel de import deoarece producătorii şi furnizorii nu-şi vor putea permite să lase industria să moară, altfel ar rămâne fără cumpărători pentru propria marfă. Principalii beneficiari ai