Presedintele american, Barack Obama, s-a folosit de discursul tinut miercuri la Berlin pentru a propune reducerea arsenalelor nucleare ale SUA si Rusiei la o treime.
Presedintele a mai cerut si reducerea numarului de arme nucleare tactice din Europa. Obama incearca sa reinvie procesul de dezarmare nucleara ce a reprezentat o prioritate in primul sau mandat insa a disparut din cel de-al doilea, scrie BBC.
Reducerea stocurilor de arme nucleare strategice si cu raza lunga poate fi dificila fara o rezolvare a diferentelor ruso-americane pe tema scutului antiracheta. Si reducerea armelor nucleare tactice, cu raza scurta, va pune probleme.
Rusia are cu preponderenta arme nucleare tactice in Europa si le considera a echilibra cumva balanta.
Potrivit noului plan propus de Obama, fiecare parte ar urma sa aiba maximum 1550 de focoase nucleare si nu mai mult de 700 de lansatoare. Noua limita este mai putin de jumatate din plafonul din tratatul Start original, din 1991.
Obama s-a adresat studentilor si oficialilor guvernamentalu la Poarta Brandenburg, la aproape 50 de ani dupa ce un alt presedinte american, John F Kennedy, a tinut faimosul discurs "Ich bin ein Berliner".
Liderul de la Washington a spus ca Poarta, ce a divizat odinioara Germania de Vest si de Est, este un simbol ca "niciun zid nu poate sta impotriva dorintei de dreptate... ce arde in inima omului".
La scurt timp dupa discursul lui Obama, reactia Rusiei a venit odata cu declaratia vicepremierul rus Dmitri Rogozin.
Rusia nu poate trata cu seriozitate propunerile privind dezarmarea nucleara facute de presedintele american, Barack Obama, atat timp cat Statele Unite dezvolta sistemul antibalistic, a afirmat Rogozin, citat de AFP.
"Cum sa consideram serioasa aceasta idee a reducerii arsenalelor nucleare cat timp S