O comisie parlamentară britanică a recomandat miercuri pedepse cu închisoarea pentru directorii de bănci în caz de management deficitar, după scandalurile care au afectat în ultimii ani sectorul bancar al Mării Britanii, informează agenţia EFE.
Comisia Parlamentară privind Normele Bancare, formată din membri ai diferitelor partide şi creată de ministrul britanic de finanţe, George Osborne, a recomandat ca unele prime să fie reţinute pentru o perioadă de zece ani înainte de a fi încasate şi să fie condiţionate de bunul mers al instituţiei.
Potrivit Comisiei, pensiile private bune de care beneficiază bancherii ar trebui să fie anulate în cazul în care un prost management al băncii ar duce la colapsul acesteia.
Ministrul Osborne a luat decizia înfiinţării acestei comisii în urma unor scandaluri, precum cazul Barclays, amendată anul trecut de autoritatea de reglementare britanică şi americană pentru manipularea indicelui Libor şi a echivalentului său european, Euribor, pentru a obţine avantaje economice sau pentru a da o imagine de solvenţă fianciară în timpul crizei creditelor.
Totul a plecat de la RBS
Într-un raport de 571 de pagini, comisia cere guvernului să evalueze alternativele privind vânzarea Royal Bank of Scotland (RBS), care a fost salvată de guvern în timpul crizei creditelor şi în condiţiile în care peste 80% se află în mâinile contribuabilului britanic. În acest sens, documentul recomandă ca guvernul să studieze pentru luna septembrie opţiunile privind RBS.
Pe de altă parte, comisia cere o mai mare competenţă în rândul instituţiilor şi critică mai ales tradiţia din sectorul bancar dominată de directorii bărbaţi, motiv pentru care cere să fie luate măsuri pentru a oferi şanse egale femeilor. Comisia a criticat şi organismele de reglementare pentru a nu fi avertizat despre situaţiile de ri