Vara, datorită varietăţii de legume şi fructe proaspete, te poţi bucura de preparate delicioase şi sănătoase, fără a zăbovi prea mult timp în bucătărie.
Chiar dacă este sezonul vacanţei, nu-ţi poţi refuza un meniu cu mâncăruri gustoase, care se prepară rapid. Avantajul reţetelor de vară este acela că poţi valorifica sumedenie de fructe şi legume poaspete de sezon şi poţi prepara, în doar câteva minute, un meniu uşor şi gustos.
Supă rece de castraveţi şi iaurt
Ingrediente: 1 kg de castraveţi, 4 pahare de iaurt (500 g în total), o căniţă apă, 3 fire de usturoi verde, sucul de la ½ lămâie, 1 legătură de tarhon, sare, piper, puţin ulei de măsline.
Preparare: Toarnă iaurtul într-un vas şi bate-l bine cu telul. Potriveşte de sare şi piper, adaugă o căniţă de apă şi sucul de lămâie. Taie bucăţi şi pune într-un blender castraveţii, din care faci o pastă suculentă. Toacă mărunt usturoiul, adaugă puţină sare şi amestecă-l până se înmoaie, cu vârful unei linguri de lemn. Pune usturoiul în iaurt. Încinge o lingură de ulei într-o tigaie şi căleşte 3-4 minute o legătură de tarhon tăiat fin. Amestecă piureul de castraveţi, iaurtul şi tarhonul călit. Serveşte supa după ce s-a răcit bine.
Salată orientală de vară
Ingrediente: 1/2 kg cartofi, o salată verde, 8 ridichi, 3 legături de ceapă verde, 3 roşii, 2 castraveţi, 2 ardei graşi, 2 ouă fierte tari, o lingură oţet, 2 linguri ulei de măsline, pătrunjel.
Preparare: Fierbe cartofii în coajă, apoi curăţă-i de coajă şi taie-i cubuleţe, într-un castron. Taie rondele roşiile, ridichile, ceapa, ardeii şi castraveţii, apoi adaugă-i peste cartofi. Spală bine salata verde, mărunţeşte-o cu mâna, apoi adaugă sare, oţet, ulei, ouăle tăiate rondele, pătrunjelul mărunţit, după ce a fost spălat.
Sos „de îngheţată”
Ingrediente: 2 linguri cremă de brânză simplă, 1/3 ceaşcă de îngheţată de van